torstai 6. lokakuuta 2011

Valokuvaaja vai ei - kuka saa toimia ja miten, millä edellytyksin

Minulle on väitetty ettei ilman valokuvausalan koulutusta saa käyttää titteliä "Valokuvaaja". Löysin pääosin sattumalta blogin jossa kerrotaan että valokuvaajan titteli ei ole Suomessa suojattu. Onneksi ei ole, kuten blogin kirjoittajakin toteaa että miksi pitäisi suojatakaan. Mielestäni jokainen joka haluaa kuvata, saa kuvata ja jos siitä liksaa saa niin pääasia on että se tehdään laillisesti, maksamalla verot. Tämänhän takaa jo perustuslakikin. (Viiteten viime vaalien alla käymääni keskusteluun siitä kun minulle jopa todettiin että Suomessa tulisi sallia tietyt moraalittomat ammatit lailla hyväksytyksi) Kysyn vaan että mistä korkeakoulusta niitä ammattilaisia alettaisiin kouluttaa - olisiko taiteenalasta kyse??)  Itse tulen panostamaan jatkossa yhä enemmän valokuvaamiseen sekä harrasteena että mahdollisesti tienaamallakin siitä jotain. Jos se jotakuta häiritsee niin en voi muuta sanoa kuin että menneenä vuotena suuntaa on minulle suorastaan tyrkytetty, tuntuu ettei enää ole mitään hävittävää joten miksi siis miettisin asiaa enemmän. Olisi vedetty mukanaan toiseen suuntaan niin suuntani olisi toinen, nyt se on menoa vain. Miettikääpä sitä sitten. Pohtikaapa muutoin, moniko asiakas kyselee "ammattilaiselta" todistuksia siitä että oikeasti olet ammattilainen??

2 kommenttia:

 1. En ole tutustunut sen kummemmin tuohon käytäntöön, mutta käsittääkseni tosiaan on niin, että ilman virallista koulutusta ja siitä saatua todistusta, ei ammattinimikettä saisi virallisesti käyttää. Esimerkiksi mullahan on takana pieneläinhoitajan ammattitutkintoon valmistava koulutus (onpahan monimutkaisesti sanottu), mutta koska en ole alan näyttötutkintoa suorittanut, en saa itseäni markkinoida pieneläinhoitajana. Voin työskennellä alan tehtävissä, voin kertoa, että tuo koulu on käyty, mutta en saa tituleerata itseäni pieneläinhoitajaksi.

  Kaiketi sama pätee muihinkin koulutusaloihin, myös valokuvaajiin. Kukaan ei siis kiellä valokuvaajana toimimista, eikä sitä etteikö ilman koulutodistustakin voisi olla täysin ammattilainen, se "virallinen todistus" vain puuttuu. Ja käytännössähän vuosikausia alan töitä tehnyt voi olla osaavampi kuin sen pelkän koulun käynyt vastavalmistunut, jolla kuitenkin on oikeus käyttää ammattinimikettä.

  VastaaPoista
 2. Parahin mini-minna: :D
  En missään vaiheessa ole uskotellut kenellekään olevanikaan ammattilainen eli ns "kouluja käynyt" vaan kyse on periaatteellisesta oikeudesta käyttää Suomen laissa suojaamatonta nimikettä. Miltä se vaikuttaisi jos käyttäisin tittelinä "Harrastelija" tms, enhän ole koulussa siihenkään titteliin opintoja suorittanut ;)
  Toisaalta on vapaampaa "harrastella" kuvausta eli kun kysytään esim hääkuvaajaksi tms, voin tehdä keikan, mutta ilman virallista mainostamista tai vain ollessani "harrastelija" voinen todeta ettei sellainen keikka tuota mitään - kyseessähän on vain harrastus, hauskanpito jos käyn jotain kuvaamassa. Se ei sillä tavoin näkyisi missään, ei kuuluisi missään. Sen sijaan jos tätä voisi tehdä avoimesti Kuvaajana, toki asiasta tulisi silloin pidettäväksi kirjanpitoa. Pelkkä kuvaussopimus ei vielä takaa sitä jos joku minulle "vanhoja velkojaan" maksaa keikan yhteydessä - sille tiellekö olisi lähdettävä.

  Tuo titteli ei ole sen arvoinen että sillä olisi siis lainsuoja, olenhan minäkin viralliselta ammattinimikkeeltäni Kelan/työkkärin tietojen mukaan varastonhoitaja jota he käyttää virallisena ammattinimikkeenä...ja se lippulappu jostain koulusta tähän alaan....no eipä ole. Jos kuvata osaan ja perustuslaki antaa myöden saada tuloja valitsemallaan työllä niin en koe olevani suurikaan rikollinen kun sentään laskuttava taho on jonka kautta virallisesti keikat laskutan.
  Vaalien alla minulle joku esitti että ilotalot tulisi sallia Suomessa. No alkakoon taidekoulut kouluttaa näitä ammattilaisiksi ennen kuin sellaisella tienaa... Tätähän voitaisiin kouluttaa vaikka Lahden taideinstituutissa tai ammattikouluissa. Voisi pohjakoulutus olla sama ja erikoistumisvaiheena sitten joko .... tai seksityöläinen. Tai voisi nuoret jo peruskoulussa päättää haluaisivatko opiskella lukion sijaan ammattikoulussa alalle...Tämä teksti huumorilla :D vaikka hiukan erikoisella tavalla.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.